Menü átugrása

Gyakran Ismételt Kérdések

A versbeküldésről

Mi az a haiku?

A haiku egy 13. századból származó japán versforma és műfaj. Míg műfajként a haikunak szigorú szabályoknak kell megfelelniük, versformaként jóval kevesebb a kötöttség. A haiku versformát követő versek három, 5-7-5 szótagos sorból állnak, nem feltétlenül rímelnek, és tartalmi megkötésük sincsen. Ilyen formában íródnak például a szenrjú-k (tréfás alkalmi versek), a dzsiszei-k (búcsúversek) és persze a haiku műfajú (természeti jelenségeket leíró) művek is. Bővebben itt olvashatsz róla.

Ki és milyen haikukat küldhet be az oldalra?

A 3sor.hu-ra műfaji megkötés nélkül bárki beküldheti saját, haiku versformában írt műveit. Egy szerző egy nap maximum 3 művet küldhet be. Azok a szerzők, akik az utóbbi egy hónap versei alapján a legsikeresebb 10%-ba tartoznak, akár napi 10 verset is beküldhetnek.

Bár az előírt 5-7-5-ös szótagszámhoz nem minden költő szokta szigorúan tartani magát, a 3sor.hu-ra csak ilyen alkotások küldhetőek be. További megkötés, hogy a vers nem sértheti szabályzatunkat: tilos például olyan haikuk beküldése, amelyek jogszabályt sértenek, másokat piszkálnak, politizálnak, nem magyar nyelvűek vagy korábban szabálysértés miatt már törölve lettek. A teljes szabályzatunk itt olvasható.

Nem degradálják ezek a túlzottan megengedő szabályok a haiku műfaj értékeit?

A 3sor.hu nem csak kifejezetten haiku műfajú versekkel foglalkozik, ezért az, hogy a formát követő, de más jellegű verseknek is teret adunk, semmit sem mond magáról a haiku műfajról. Bízunk benne, hogy közreműködésünkkel a haiku mint műfaj is sok kimagasló magyar nyelvű költeménnyel gazdagodhat.

Beküldhetek 18 éven felülieknek szóló verseket is?

Lehetőség van 18 éven felülieknek szóló versek beküldésére is, ilyen esetben azonban a beküldés során a megfelelő négyzet kipipálásával kötelező jelezni, hogy felnőtt tartalom található a műben. 18 éven felülinek kell jelölni például az erotikus, a káromkodást tartalmazó vagy erőszakos műveket. 18 éven felülinek jelölve is tilos azonban a jogsértő vagy politizáló alkotások közzététele.

A rendszer a vers, a cím és a megjegyzés elemzése alapján maga is 18 éven felülinek sorolhat verseket, illetve mi is dönthetünk úgy, hogy művedet 18 éven felülieknek szólónak jelöljük. Az így megjelölt versek csak azoknak a belépett tagjainknak jelennek meg, akik a beállításoknál bejelölték, hogy a felnőtt tartalom is érdekli őket.

Mik azok a témacímkék?

A vers beküldésekor lehetőség van maximum három, a verset jellemző témát megjelölni. Választhatsz a már meglévő témák közül (legalább egy ilyen címkének szerepelnie kell a versnél), de olyat is megadhatsz, amit még nem kínál fel a rendszerünk. Ezeket a témákat a később élesedő keresőnk fogja használni, valamint a megadott címkék alatt lesz műved látható, ha a vers publikálásra kerül.

Mi történik, ha beküldök egy haikut az oldalra?

A beküldött alkotások egy hétig csak a többi regisztrált és belépett tagunknak jelennek meg, akik azonnal véleményezhetik és kommentelhetik őket. Annak érdekében, hogy a véleményt a szerző neve ne befolyásolja, csak a véleményezés után írjuk ki, ki az adott mű szerzője.

Egy hét után, ha már legalább 10 értékelést kapott, a vers - immár névvel együtt - felkerül a szerző oldalára, ahol bárki elolvashatja. Ha nem kapott 10 értékelést, maximum a második hét végéig várunk, hogy megkapja, és ezután kerül ki az értékelési szakaszból.

Ha egy vers igazán jól sikerült, és benne van a napi legnépszerűbb művek felső negyedében, megjelenik a téma szerinti bontásban is. Az itt olvasható haikuk kapják a legnagyobb publicitást, hiszen a 3sor.hu látogatói elsősorban témák szerint böngészik az oldalt.

Név nélkül jelenik meg a versem? Nem fogják akkor ellopni?

A 3sor.hu tiszteletben tartja a szerzői jogokat, és ezt elvárja a látogatóktól valamint regisztrált tagjaitól is. Kilépett látogatóink részére a versek kizárólag névvel együtt jelennek meg az oldalon, és az értékelési szakasz kivételével a belépett tagjaink is mindig látják az alkotó nevét. Az értékelési szakaszban a versek kijelölése, másolása és megosztása mindaddig le van tiltva, amíg az illető nem értékelte a verset, az értékelés elküldése után pedig azonnal megjelenítjük neki a költő nevét.

A vers oldalán minden esetben szerepelnek a mű szerzői jogi információi, tagjainknak pedig lehetővé tesszük, hogy kedvenceiket magán a 3sor.hu-n belül gyűjtsék, így ne kelljen máshova kimásolniuk a verseket.

Bár más versét engedély nélkül utánközölni nem szép - és egyúttal jogsértő - dolog, technikailag sehogyan sem megoldható, hogy egy három soros verset ne tudjon valaki ellopni, hiszen ha másképp nem, hát megjegyzi és legépeli magának. A 3sor.hu azt javasolja szerzőinek, hogy támogassák a kultúrát és a versek szeretetének terjedését azzal, hogy műveiket - nevük és esetleg a 3sor.hu megjelölése mellett - nonprofit célra szabadon utánközölhetővé vagy akár átdolgozhatóvá teszik. Az ehhez szükséges beállítások itt találhatóak. Fontos figyelembe venni, hogy a szabad felhasználási jog esetleges későbbi visszavonása a korábban már felhasznált művekre nem vonatkozik.

Hogyan írjak jó haikut?

A haiku egy nagyon rövid, kevés megkötéssel járó versforma, ezért haiku formában megfogalmazni valamit önmagában nem nehéz feladat - jó haikut írni viszont annál nehezebb. Ahhoz, hogy műved kiemelkedjen a többi haiku közül, a forma követése mellett jó ötletekre, humorra, szokatlan megfogalmazásra, érdekes mondanivalóra vagy nagyon jó kifejezőkészségre is szükség van. A haiku, mint műfaj, ennél jóval kötöttebb, ezért még nehezebb dolgod van, ha a műfaj követelményeihez is tartani akarod magad.

Az értékelésről

Hogyan működik az értékelés?

A beküldött versek egy hétig (vagy ha nem kaptak legalább 10 értékelést, akkor tovább, de maximum két hétig) csak a többi regisztrált és belépett tagnak jelennek meg, akik azonnal pontozhatják és kommentelhetik őket. Annak érdekében, hogy a véleményt a szerző neve ne befolyásolja, csak az értékelés után írjuk ki, ki az adott mű szerzője. A csillagokkal történő pontozás anonim módon történik, a kommentek viszont már névvel együtt jelennek meg. Ez azt is jelenti, hogy ha pontozás után azonnal kommentelsz is, előfordulhat, hogy a szerző rájön, hogy tőled kapta az adott pontot (például akkor, ha még senki más nem értékelte az adott haikut).

A verseket pontozni 1-től 5-ig lehet. A pontok jelentése:

A 3sor.hu haiku versformát követő, de nem feltétlenül haiku műfajú verseket gyűjt, ezért az oldal céljaival nem összeegyeztethető egy versnek csak azért 1 pontot adni, mert nem felel meg a haiku műfaj követelményeinek.

Bár a verseket lehet kommentelés nélkül is csillagozni, a szerző - és sokszor maga az értékelő is - sokkal többet tanul abból, ha valaki azt is megfogalmazza, hogy miért tetszik vagy nem tetszik neki egy mű. Emiatt mindenkit bátorítunk arra, hogy legalább néhány szóban próbáljon meg építő kritikát írni mások műveihez. Ezzel másokat is kommentelésre csábíthat, így összességében ő maga is több szöveges véleményt kaphat majd a műveihez.

Hogyan kell értelmezni a kapott pontokat?

A 3sor.hu egy amatőr közösségi oldal, ahol a verseket is amatőrök értékelik. Bár előfordulhat, hogy hozzáértőktől is kapsz pontokat vagy kritikát, az elért pontszámra inkább úgy kell tekinteni, mintha egy online könyvesboltban értékelték volna a könyvedet, azaz műélvező amatőrök véleményének. Attól, hogy valaki nem tud jobb haikut írni, mint te, még joggal lehet az a véleménye, hogy a tiéd rosszabb, mint az oldalon található vagy az általa ismert többi haiku, ezért senkinek nincs értelme azzal visszavágni, hogy "akkor írjon jobbat". Ugyanígy a saját véleményedet sem érdemes azért visszatartani, mert "nem értesz hozzá". Minden vers kaphat értékeléseket hozzáértőktől és szakmailag hozzá nem értő műélvezőktől egyaránt.

A kapott pontszámok sok esetben nagyon eltérőek lehetnek, ezért nem érdemes egy-egy pontszámot önmagában nézni, és az alapján ítélni meg egy mű sikerességét. A versről sokkal jobb képet ad, ha átfogóan, az összes pontszám átlagát, eloszlását és a kapott értékelések számát veszed figyelembe. A kiugró pontszámokról bővebben itt olvashatsz.

Milyen a jó, építő jellegű kritika?

Építő jellegű minden olyan kritika, ahol nem csak azt írod le egy műről, hogy az "rossz" vagy "nagyon tetszik", hanem azt is megpróbálod megfogalmazni, hogy miért érzel így, vagy mit gondolsz, hogyan lehetne jobb a vers. Lehet, hogy eleinte te magad sem tudod, hogy mi váltotta ki benned a pozitív vagy negatív hatást, és találgatni kényszerülsz, ilyenkor azonban még hasznosabb lehet, ha ennek ellenére megpróbálod szavakba önteni, hiszen te magad is tanulhatsz belőle, és a tanultakat később felhasználhatod későbbi kritikáidban vagy akár saját műveidben.

Értékeléskor elsősorban arra érdemes figyelni, hogy a szerző sikeresen átadta-e a mondanivalót, elérte-e a kívánt hatást, érdekes, különleges módon fejezte-e ki magát, jól használta-e a költői eszközöket, nem pedig arra, hogy egyetértesz-e azzal, amit közölni akart. Lehet, hogy a te kedvenced a kék szín, de ettől még lehet nagyon jó egy olyan vers, ami azt mondja el érzékletesen, hogy miért a piros szín a legszebb.

A jó kritika minden esetben a művet, nem pedig a szerzőt minősíti. A személyeskedést a 3sor.hu felhasználási feltételei is tiltják.

Hogyan működik a toplista?

A rendszer a tagjaink által adott értékelések alapján számolja ki a toplistát. Az egyes csillagozások az értékelő személy korábban adott pontjai alapján különböző mértékben számítanak. Aki például szinte minden verset 5 csillagosra értékel, attól a 4 csillag rossznak számít, akinek viszont 3 az értékeléseinek az átlaga, annál a 4 csillag azt jelenti, hogy a verset a többinél jobbnak tartja. Ezzel a megoldással a rendszer kiszűri azokat is, akik minden versre csak 1-eseket osztogatnak. Az ő 1-es értékelésüket a toplistán ennek megfelelően vesszük csak figyelembe.

A kapott pontok mellett a helyezésben az is számít, hogy hányan mondanak véleményt egy műről: ha egy verset sokan 4-esre értékelnek, az megbízhatóbb vélemény, mint ha csak 1-2 ember adott rá 5-öst, és a többiek inkább hozzá sem szóltak.

Több különböző mechanizmus szolgál arra, hogy a toplistát ne lehessen manipulálni. A rendszer figyeli a gyanús aktivitásokat, és ha csalásra gyanakszik, ennek megfelelően korrigálja a pontokat.

A toplista pontos számítási módja nem publikus. A kialakult sorrendet nem áll módunkban manuálisan módosítani sem saját szándékaink szerint, sem külső kérelem alapján.

Mi az, hogy név nélkül megy a pontozás? Miért nem vállalják fel az emberek a véleményüket?

Nagyon sok olyan irodalmi oldal van a neten, ahol a nevedet felvállalva lehet értékelni a verseket. Tapasztalataink szerint ez a megoldás sokakat visszatart az őszinte véleménynyilvánítástól. A 3sor.hu rendszerének kitalálásakor az volt a célunk, hogy tagjaink őszinte visszajelzéseket kaphassanak műveikről, és ne a várt viszonzás vagy a barátság befolyásolja, hogy milyen értékeléseket kapnak. Ehhez két dolog szükséges: először is, hogy a szerző nevét csak értékelés után mutassuk meg az olvasónak, valamint hogy a pontozó személye se legyen nyilvános. A 3sor.hu-n név nélkül pontozni nem gyávaság vagy rosszindulat, hanem az oldal rendeltetésszerű használata. Akkor is, ha jó pontot ad valaki, és akkor is, ha rosszat.

Mint az Interneten mindenhol, természetesen itt is előfordulhat, hogy valaki a névtelenséget kihasználva rosszindulatúan pontoz le másokat. Erről a következő GyIK pontunkban írunk részletesebben.

Rosszindulatból kapok negatív értékeléseket! Nem lehetne valamit tenni ez ellen?

Sajnos minden oldalon előfordulhat, hogy valaki rosszindulatból ad negatív értékeléseket másoknak. Ha úgy gondolod, hogy veled is ez történt, első körben érdemes mindenképp elgondolkodni, hogy vajon tényleg rosszindulat áll-e az értékelés mögött. Lehet, hogy a versed egyszerűen csak nem tetszik mindenkinek. Még a világsikerű könyvek és filmek esetében is vannak olyanok, akiknek nem jönnek be. Miért lenne a te haikud kivétel? Érdemes még megvárnod, hogy mások is értékeljék a művedet, hiszen annak igen kicsi az esélye, hogy a versed azért kapjon csupa rossz értékelést, mert mindenki rosszindulatú, nem pedig azért, mert... nos... a versed nem olyan jó.

Jó hír, hogy az oldal úgy van kialakítva, hogy senki se szenvedhessen szisztematikus hátrányt a rosszindulatú tagok miatt. Egyrészt az értékelési szakaszban a versek név nélkül kerülnek fel, így senki sem tudja kiválogatni a műveidet, hogy csak azokat húzza le, és másokét nem. Ha viszont mindenki ugyanannyi eséllyel kap a rosszindulatból, akkor az semmit sem változtat a toplista eredményén. Másrészt a toplista helyezések kiszámításakor figyelembe vesszük az értékelő korábban adott pontszámait is, és ennek megfelelően korrigáljuk az értékeket. Erről bővebben itt olvashatsz.

Összességében elmondható, hogy nem érdemes egy-egy pontszámot kiemelve nézni, és az alapján ítélni meg a műveket. Az átlagpontszám és a pontok eloszlása már sokkal jobb képet mutat.

Építő jellegű kritikákat természetesen a véleményekkel szemben is meg lehet fogalmazni, azonban arra kérünk, tartsd tiszteletben tagjaink véleményszabadságát, és ne minősítsd mások véleményezését!

Sértőnek tartom, hogy rossz pontokat adtak a versemre. Visszavághatok?

A 3sor.hu tagjai név nélkül pontozzák a verseket 1-től 5-ig. A vers beküldésével minden szerző elfogadja a rendszer működését, és vállalja, hogy tagjaink véleményezik műveit. Az oldalon 1 pontot adni nem gyávaság, nem rosszindulat, és nem sértés, hanem az oldal rendeltetésszerű használata szerinti véleménynyilvánítás.

Megértjük, hogy rosszul esik, ha valaki negatívan értékeli a művedet, és jobban örültél volna, ha az illető szavakban kifejtett kritikát is ír arról, miért nem tetszik neki a versed, azonban szabályzatunk tiltja a kötekedést, a személyeskedést, az értékelők támadását, sértegetését, illetve azt, hogy iróniával vagy más módszerekkel negatív színben igyekezz feltüntetni őket. Fontosnak tartjuk, hogy az oldalon bárki őszintén merjen véleményezni, és ne kelljen attól tartania, hogy emiatt támadásokban részesül, ezért az ilyen kommentek törlésre kerülnek, a szabálysértőket pedig a felhasználási feltételeinkben leírt módokon szankcionálhatjuk.

Hogy lehet, hogy valaki 5-öst ad a versemre, más pedig 1-est?

Annak, hogy a versed sok különböző pontszámot kap, több oka is lehet.

A szélsőséges értékek jelenthetik azt, hogy a versed jó, és a rossz pontokat rosszindulatból kaptad; azt, hogy a vers rossz, és a jó pontot adók nem voltak teljesen őszinték; de azt is, hogy a versed egyszerűen megosztja az embereket. Az egyes pontok kiemelése és vizsgálata helyett a versről sokkal jobb képet ad, ha átfogóan, az összes pontszám átlagát, eloszlását és a kapott értékelések számát nézed.

Jó hír, hogy a toplista kiszámításakor figyelembe vesszük a különböző értékelési szokásokat, a rosszindulatú lepontozásokat és más csalásokat is. Erről bővebben itt olvashatsz.

Nem lenne jobb kötelezni a kommentelésre az 1 pontra értékelőket? Hiszen ebből tanulhatnánk!

Fontos számunkra, hogy segítsük tagjainkat a fejlődésben, és ebben valóban nagy szerepet kapnak a versek alatt megfogalmazott kritikák is. Mindenkit arra bátorítunk, hogy akár jó, akár rossz véleménye van egy műről, ossza meg nézeteit az alkotóval. Az 1 pontra értékelők kommentre kötelezésével azonban több probléma is van.

Nem jobb, ha a nekünk nem tetsző verseket nem értékeljük? Minek vegyük el mások alkotókedvét?

A szerzők fejlődését nem az szolgálja, ha a rossz műveikre is csak jó pontokat kapnak, hanem az, ha őszinte véleményeket és segítséget nyújtunk nekik annak érdekében, hogy jobban írjanak. Ha valaki a rossz műveire is csak jó pontokat kap, azt fogja gondolni, hogy mindent jól csinál, és nem tanul, nem gyakorol, nem néz utána, hogyan fejlődhetne. Ahhoz, hogy valaki jó művész legyen, fontos az önkritika és mások kritikáinak megfelelő fogadása, és ezt is tanulni kell.

Természetesen mi sem szeretnénk, ha a kezdő alkotóknak a rossz kritikák miatt elmenne a kedvük az írástól. Ennek azonban nem az a módja, hogy azt hazudjuk nekik, hogy nem kezdők. A kritikában fontos kiemelni, hogy mi az, amit jól csinált, mi tetszik az adott haikuban. Érdemes megemlíteni, ha a szerző fejlődött a korábbi alkotásaihoz képest, de azt is, hogy mi az, amit viszont nem csinál jól, és hogyan javíthatna ezen.

Ha a kevésbé jó verseket csak azok értékelik, akiknek tetszenek, akkor összességében minden mű ugyanolyan jó átlaggal fog rendelkezni. Ez nemcsak a rosszabb haiku szerzőjét téveszti meg, de nem fair a jobb alkotásokat beküldő szerzőkkel szemben sem, és az olvasók számára is megnehezíti, hogy megtalálják a minőségibb verseket. Mindezek miatt mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy bátran és őszintén értékeljék a nekik nem tetsző haikukat is.

Szerintem csalnak az értékelésekkel. Mit tegyek?

Célunk, hogy mindenki őszinte és valós kritikát kapjon, és senki ne tudjon a rendszerrel visszaélve előnyöket szerezni az oldalon. Minden csalást vagy ilyen irányú próbálkozást komolyan veszünk. A pontozási rendszert érintő különböző visszaélések olyan, statisztikailag kimutatható jeleket hagynak maguk után, melyek alapján lefülelhetőek. Annak érdekében, hogy a fenti céljainknak minél jobban eleget tudjunk tenni, rendszerünk több, egymástól független módszert is használ a csalók és a csalások kiszűrésére. A módszereink hatékony működése érdekében nem árulhatjuk el, hogy pontosan miket és hogyan vizsgálunk, és a lefülelt csalókat sem feltétlenül értesítjük arról, hogy tudunk a visszaélésről. A toplista kialakításakor ugyanakkor figyelembe veszi a rendszer, ha lefülelt valakit.

Amennyiben ténylegesen tudsz egy csalásról vagy bizonyítékaid vannak arra nézve, hogy valaki kijátssza a rendszert, nagyon köszönjük, ha ezt megosztod velünk. Megalapozott gyanú esetén is örömmel várjuk leveledet. Nem számít bizonyítéknak, ha valamelyik versed vagy egy általad jónak ítélt vers rossz értékeléseket kapott, és te úgy gondolod, hogy ez csak csalás miatt lehetséges. Kérünk, hogy amennyiben nem tudsz semmilyen tényleges visszaélésről, tartózkodj az ezzel kapcsolatos különböző utalgatásoktól, sejtetésektől és összeesküvés-elméletek közlésétől. Az ilyen kommentek alkalmasak arra, hogy alaptalanul sértsék a 3sor.hu jó hírnevét, ezért szabályzatunk tiltja őket.

A publikálásról

Hogyan működik a publikálás?

A beküldött haikuk egy hétig (vagy ha nem kaptak legalább 10 értékelést, akkor tovább, de maximum két hétig) csak a többi regisztrált és belépett tag számára jelennek meg, akik azonnal csillagozhatják és kommentelhetik őket. Annak érdekében, hogy a véleményt a szerző neve ne befolyásolja, csak a véleményezés után írjuk ki, ki az adott mű szerzője. Az egyhetes értékelési szakaszban kapott visszajelzések alapján az adott napi művek legjobb 25%-a publikálásra is kerül. A publikált művek megjelennek a témák szerinti csoportosításban is, ahol már bárki, akár a be nem jelentkezett látogatók is láthatják őket. Az így kialakult publikus gyűjteményünk egyfajta kedvcsináló a még nem regisztrált látogatóink számára, akik belépés után természetesen a teljes adatbázisunkat elérhetik. A publikus gyűjtemény deklaráltan nem a legjobb művek teljes gyűjteménye, hanem egyfajta "szemezgetés" a legsikeresebb művek közül, ezért érdemes így tekinteni rá, nem pedig egy verseny végeredményeként felfogni.

Hogyan dől el, hogy melyik vers lesz publikus?

Az értékelési szakaszban kapott pontok alapján a rendszer egy toplistát készít, amiben a tagjaink által legjobbnak ítélt versek szerepelnek. A toplista nem közvetlenül a kapott pontok átlaga alapján készül, hanem figyelembe veszi azt is, hogy akik az értékelést adták, más verseket hogyan értékeltek. Így nem kell attól tartanod, hogy a versed csak azért nem kerül a toplistára, mert mondjuk egy rosszindulatú tagunk irigységből 1-esre értékelt egy csomó verset, és a tiéd is éppen közéjük esett. A toplista működéséről bővebben itt olvashatsz.

Amikor egy vers értékelési szakasza lejár, a rendszer megnézi, hogy az aznap beküldött versek toplistájának felső 25%-ában szerepel-e, és ha igen, a mű publikálásra kerül.

A 18 éven felülieknek szóló művek csak a bejelentkezett és ezt kifejezetten kérő tagjainknak jelennek meg, ezért azok nem kerülnek publikálásra.

Az így kialakult publikus gyűjteményünk egyfajta kedvcsináló a még nem regisztrált látogatóink számára, akik belépés után természetesen a teljes adatbázisunkat elérhetik. A publikus gyűjtemény deklaráltan nem a legjobb művek teljes gyűjteménye, hanem egyfajta "szemezgetés" a legsikeresebb művek közül, ezért érdemes így tekinteni rá, nem pedig egy verseny végeredményeként felfogni.

Hogyan lehetséges, hogy másnak rosszabb átlagú verse publikus lett, az én jobb átlagú versem viszont nem?

A publikálás a toplista pontszám szerint legjobbnak értékelt versek alapján történik. A toplista nem közvetlenül a kapott pontok átlaga alapján készül, hanem figyelembe veszi azt is, hogy akik az értékelést adták, más verseket hogyan értékeltek. Erről bővebben itt olvashatsz.

Bár a publikus versek a legsikeresebbek közül kerülnek ki, maga a publikus gyűjtemény nem a legjobb művek teljes gyűjteménye, pusztán egy kedvcsináló "szemezgetés" a legsikeresebbek közül, ezért semmiképpen nem érdemes úgy tekinteni rá, mintha valamilyen verseny végeredménye lenne. Attól, hogy egy vers nem jelenik meg a még be nem jelentkezett látogatóknak, az lehet nagyon jó, akár jobb is, mint más olyan vers, ami megjelenik. A publikálásról bővebben itt olvashatsz.

Mit csináljak, ha rossz téma lett megjelölve a versemnél?

A vers oldalán elérhető "Szerkesztés kérése" funkció használatával kérheted a téma megváltoztatását.

Egyéb témákról

Hogyan tudom törölni a regisztrációmat?

A regisztrációdat törölni a ezen az oldalon tudod.

Felhasználhatom a haikukat a saját oldalamon?

Az oldalon található műveket szerzői jog védi, utánközlésükhöz a szerző engedélye szükséges. Egyes verseknél a szerző ezt az engedélyt automatikusan megadja, más esetekben személyesen kell engedélyt kérned a vers felhasználásához. A szerzői jogi információk a vers oldalának alján olvashatóak. Az itt lévő információktól függetlenül is lehetőség van azonban a verset közösségi oldalakon megosztani az oldalon található megosztás ikonok segítségével.

Bár az egyes versek szabadon utánközölhetőek, a 3sor.hu gyűjteményes műnek minősül, és szerzői jog védi. A 3sor.hu nem járul hozzá, hogy a rajta található műveket - függetlenül azok szerzői jogi státuszától - más versgyűjtemény létrehozására használják fel.

Mitévő tegyek, ha nem találtam meg a választ a kérdésemre?

Tedd fel kérdésedet bejelentkezés után a fórumunkban!

Elfogadom

A 3sor.hu sütiket használ az oldal működésének biztosításához, jogos érdekből, valamint (harmadik fél bevonásával) statisztikai célokból is. Bővebb információ