Menü átugrása

Gika: Szívesen tanulnék...

Szívesen tanulnék...

Szívesen tanulnék...

Értékeléshez
kevés a pont, kellene
hozzászólás is.

Beküldés időpontja: 2022. június 6. 18:10

Gika portréjaGika

58 éves  •  4 követő

3.5

12 értékelés

5 1
4 4
3 7
2
1

Komment írásához regisztrálj vagy lépj be!

profilkép helyeJuci Andrásné Zvolenszki

Kedves Gika!
Gondoltam, hogy biztos tájékozódtál, én is rengeteget olvastam a haikukról, de lehet sosem értem meg igazán, nem könnyű műfaj. Teljesen igazad van abban, hogy itt egyaltalán nem a hagyományos értelemben (Haiku) azaz nem annyira haikuk hanem inkább szenrjuk ezek a három sorosok. Sokszor csak egy költői mondat, de nincs benne kigo és csattanó sem. Egy szónak is száz a vége, nagyon ritkák a jó haikuk.
Szívesen segítek, de azt hiszem még magamat is tanítanom kell :D Örültem a beszélgetésednek. Szép napot neked!

Gika profilképeGika

@Juci Andrásné Zvolenszki: mielőtt elkezdtem háromsorosokat írni, kutakodtam a neten, miket írnak róla. Kialakult egy kép a fejemben, milyen a jó haiku, aztán feljöttem erre az oldalra, és azt láttam, hogy amit a leírasokban olvastam, és amit itt látok, sokszor nagyon nem fedi egymást, nem olyan szabályok szerint íródtak. Viszont nekem így is nagyon tetszettek. Szóval kicsit összezavarodtam... De majd alakulok biztosan 🙂
A véleményezéssel is még bajban vagyok, mert ugye nem tudom, mitől jó egy haiku. Vagyis nem ismerem még jól a szabályokat. Annyit tudok csak, hogy megfog a vers vagy nem. És hogy miért fog meg, még azt is nehezen fogalmazom meg. De ebben is igyekszem fejlődni.
A véleményektől nem bántódom meg, hisz, ha olyan, tanulhatok belőle (ha nem olyan, elengedem a fülem mellett🙂), és hálás vagyok azért, ha valaki veszi a fáradtságot arra, hogy tanítson.
Köszönöm neked, hogy segítesz nekem! ❤️

profilkép helyeJuci Andrásné Zvolenszki

Örülök, hogy nem bántódtál, meg kedves Gika, azt javaslom ne az én hozzáállásom alapján dönts, hanem nézz utána mit írnak a haikuról, hiszen ez csak az én egyéni véleményem, én a sok nagy haikus leírásából és főleg a japán haikuk alapján, hoztam meg ezt a tapasztalatot. De én is írok jobbat és rosszabbat is a mai napig is.
Hidd el, legtöbbször azért nem írok kommentet, mert senkit nem szeretnék megbántani a véleményemmel. Örülök, hogy Te megírtad ezt a verset, mert így gondoltam, hogy Te tényleg tanulni szeretnél és nem megbántódni. Szép estéd legyen!

Gika profilképeGika

@Juci Andrásné Zvolenszki: Nagyon szépen köszönöm kedves Juci a hozzászólasodat! 🙏❤️ Én sosem voltam a szavak embere, de pár hónapja valahogy kikívánkozik belőlem egy-két gondolat.
Azt én is látom, hogy nehéz jó haikukat írni, és csak ámulok, bámulok, mikor ilyet olvasok. De talán éppen a nehézsége az, ami annyira csábító számomra. Jó kihívás🙂
Nagyon hálás vagyok neked, hogy leírtad, mi fontos számodra, és mi az értékelésed alapja❤️ Máris sokat segítettél.
Köszönöm 🙂🥰
Gika

Gika profilképeGika

@Laczkó Vass Róbert: köszönöm szépen a hozzászólásodat! 🙂🙏
Azt nem tudom, kinek volt, van igaza, én csak szeretnék jó haikukat írni, mert ha már egyszer belevágtam, csináljam jól. És ehhez nagy segítség lenne az építő, segítő kritika. De én még naiv vagyok és ártatlan, hiszek mindenben, ami jó és szép😉😂

profilkép helyeJuci Andrásné Zvolenszki

Igazat adok kedves Gika!
De a haiku egy bonyolult műfaj, nem egyformák a vélemények se.
Minél többet, olvasok róla, annál inkább érzem, milyen keveset tudok róla, pedig már,
biztosan van tíz éve, hogy gyakorlom.
Az én felfogásomban, az első két sor egy bezárt gondolat, és a harmadik sor áthajlás nélküli csattanó. Nos ha én 3-ast adok akkor azt azért, teszem, mert áthajlás van benne. Azaz nincs zárva az első két sor, és áthajlással jön a csattanó.
Üdvözlettel Juci

Elfogadom

A 3sor.hu sütiket használ az oldal működésének biztosításához, jogos érdekből, valamint (harmadik fél bevonásával) statisztikai célokból is. Bővebb információ